Rolul și responsabilitățile managerului de proiect sunt văzute în proiectarea, dezvoltarea și realizarea obiectivelor prevăzute în proiect. Am auzit despre proiect încă din școală, cum ar fi proiectul la matematică, proiectul la geografie, proiectul de știință etc.
Un proiect poate fi definit ca orice sarcină care trebuie finalizată. Fie că este un proiect NASA sau un proiect Maths. Astfel, proiectul înseamnă realizarea unui obiectiv definit. De asemenea, aceste proiecte necesită manageri de proiect și echipa de management de proiect.
Cine este un manager de proiect?
Pentru conducerea unui proiect, singura persoană responsabilă, care este șeful răspândit al unui proiect. Este ceea ce este cunoscut ca manager de proiect. De la inițierea proiectului până la livrarea proiectului, el / ea gestionează toate aspectele proiectului. Se asigură că proiectul este finalizat în termenul alocat și este livrat clientului.
El nu numai că oferă o viziune a proiectului membrilor echipei sale, dar își menține fixat accentul pe același lucru și de aceea este campionul proiectului.
Managerul de proiect este cel care în cele din urmă primește toate laudele pentru succesul proiectului său. De asemenea, discreditat pentru eșecul proiectului. El este singurul responsabil pentru soarta unui proiect.
Care este rolul unui Project Manager și ce face un Project Manager în activitatea sa zilnică, într-o manieră un pic mai detaliată:
1. Planifică și organizează
Cerințe/ nevoi venite de la client, colegi sau alte departamente pe parcursul proiectului. Această planificare deseori se întâmplă în ședințe cu echipa. Alteori cu ajutorul programelor de planificare/ email, sau toate la un loc.
2. Gestionează task-urile
Un Project Manager se asigură că toate task-urile de proiect din ziua respectivă, precum și că echipele au luat cunoștință de primirea acestora, care de cele mai multe ori oferă și un ”ETA” (un timp estimat de execuție).
3. Gestionează bugetul
Se asigură că activitățile și schimbările/ problemele care apar pe parcursul proiectului nu afectează bugetul. O problemă generată de un membru al echipei/ o greșeală de execuție care împactează proiectul sau timpul de realizare a acestuia o să vină mereu cu un cost. Iar Project Managerul trebuie să găsească soluții astfel încât aceste costuri să nu împacteze bugetul inițial.
4. Comunică
Asigură o comunicare bună între echipe și celelalte părți implicate. Menține comunicarea cu echipele de proiect, participă în ședințe și se asigură că este punctul de întâlnire dintre echipele de proiect și clientul final. Comunicarea eficientă este una dintre cele mai importante abilități ale Project Managerului.
5. Are controlul absolut asupra proiectului
Deține controlul asupra progresului zilnic al proiectului – se asigură că în orice fază a proiectului, echipele lucrează și livrează în timingurile stabilite și în bugetul alocat.
Gestionarea timpului și a bugetului sunt două lucruri care apar aproape zilnic în derularea unui proiect. Întotdeauna apar probleme, schimbări neprevăzute, situații care nu erau planificate, astfel că un Project Manager trebuie să se asigure că implementează diferite tehnici, metodologii și unelte care asigură buna funcționare a proiectului.

- Strișca Constanța
- Copywriter, Professional Speaker