0 799 26 967

contact@skylight.md

Vorbitul în public e ca un mușchi – se poate antrena!

În toamna anului 2008, eram în echipa TVC a universității UCCM, finalistă, la un eveniment major, cu 12 universități participante. Gheorghe Urschi, a fost președintele juriului. În final am luat locul 3 (Locul 1 și 2 a revenit băieților care acum sunt Zebra Show), ceea ce era o performanță extraordinară.


2 zile după eveniment, a venit o echipă de jurnaliști la noi la universitate pentru a lua un interviu de la noi. Eu eram primul. Mi-au îndreptat o ditamai cameră de luat vederi direct în fața mea, de aveam impresia că e o întreagă galaxie și creierul meu s-a deconectat. Nu auzeam nimic și nici nu vedeam nimic. Am stat 5 minute fără să spun un cuvânt. Era pur și simplu îngrozitor.


Anii au trecut. Am devenit membru al unui club de oratorie din Chișinău. Am avut peste 70 de discursuri pregătite și mai multe nepregătite. Devenisem președintele clubului, deschideam și închideam fiecare ședință. Participam la evenimente și chiar fusesem la TV.


Astăzi, am ajuns să fiu Trainer, unde predau ceea ce fac de mulți ani. Totul s-a schimbat!

Acum, când îmi amintesc de toamna anului 2008, înțeleg că în acel moment aveam 2 căi:

1. Să zic că oratoria nu e pentru mine.

2. Să fac ceea ce am făcut până acum – să o practic.


Important este faptul că vorbitul în public n-a fost nici de departe cel mai important scop în viața mea. Așa … un simplu hobby. Și am reușit! Pe bune! Nu mă opresc aici, dar am făcut un progres enorm.
Lecția pe care am învățat-o este că vorbitul în public este la fel ca un mușchi. La unii e mai mult, la alții e mai puțin dezvoltat, dar în final, el trebuie dezvoltat pentru a nu se atrofia.


Dacă vrei rezultate, trebuie să lucrezi citind articole, citind cărți, practicând din când în când. Dacă vrei rezultate rapide, atunci adresează-te unor specialiști – cum ar fi cei de la Professional Speaker – cu ei, rezultatele vor veni cu o viteză mare.

Lasă un comentariu