0 799 26 967

contact@skylight.md

Ce nu învață Project Management

Project Management este o disciplină care a apărut cu ajutorul a mii de specialiști din toate industriile mondiale. Având o experiență în domeniul lor, au înțeles cum să facă mai bine și mai eficient lucrurile. Apoi, au înțeles că unele principii sunt similare, indiferent de domeniu. Așa au apărut diferite metode și tehnici de project management. Acestea fiind explicate foarte bine ce trebuie de făcut pentru a avea rezultate mai mari. În acest articol voi expune 3 lucruri care nu se învață în gestionarea proiectelor.

1️⃣ Aspecte de specialitate

Dat fiind faptul că Project Management este o disciplină generală care se aplică practic în toate industriile. De la IT până la construcții și de la medicină până la arte. Aici nu discutăm despre anumite lucruri de specialitate ce ține de o industrie anumită. E adevărat că anumite metode sunt concepute pentru o industrie anumită, cum ar fi; Extreme Programming pentru IT. Dar în general, managementul de proiecte este despre toate industriile și nu învață aspecte de specialitate.

2️⃣ Tehnici detaliate

În Project Management sunt prezentate anumite procese, proceduri, faze etc., dar nu se descrie nimic foarte detaliat. De exemplu, planificarea în construcții va fi un pic diferită de planificarea în industria IT. Deoarece, acestea ține de aspecte diferite care sunt foarte bine cunoscute din cei din domeniu. Managementul de proiect, spune ce trebuie de făcut, dar nu spune cum trebuie de făcut. Din acest motiv, tehnicile detaliate nu sunt o parte din materia Project Management.

3️⃣ Capabilități de lider 

Capacitățile unui manager de proiect de a comunica, motiva membrii echipei, de a rezolva conflictele, nu țin de disciplina de project management. În general sunt mai multe tipuri de leadership și toate își găsesc locul în anumite situații: de la stilul democratic până la cel autocratic. Dar, acest aspect nu se discută aprofundat.

Cu alte cuvinte, Project Management ne învață ce trebuie să facem pentru a fi eficienți și pentru a produce un produs de calitate, dar nu ne învață cum să facem aceste lucruri. Ele țin de domeniul în care activezi, dar acolo tu ești specialistul!

Lasă un comentariu