0 799 26 967

contact@skylight.md

Prioritizarea riscurilor

De ce trebuie să gestionăm riscurile și cum să le prioritizăm? Riscurile și oportunitățile sunt lucruri indispensabile. Nu putem vorbi despre nici o activitate care nu are riscuri. De aici, apare necesitatea managementului riscurilor. Se spune că, dacă orice activitate nu are o gestionare a riscurilor, aceea este riscantă. Totodată, dacă ne pregătim foarte bine pentru fiecare risc, atunci probabilitatea ca ele să se întâmple dar și efectele lui sunt mai mici. Managementul riscului are, în linii generale, 4 pași:

1️⃣ Identificarea riscurilor

În primul rând, se face o listă cu riscuri, indiferent dacă e foarte probabil ca ele să se întâmple. De obicei, identificarea riscurilor este un simplu exercițiu de Brainstorming.

2️⃣ Clasificarea riscurilor

Riscurile sunt mai mult sau mai puțin probabile, dar totodată au un impact mic sau un impact mare. La fiecare risc identificat este necesar de atribuit valorile necesare despre probabilitate și impact.

3️⃣ Analiza riscurilor

Să analizăm cele 4 categorii de riscuri:

  1. Riscurile foarte probabile, dar cu un impact mic de obicei nu sunt mari obstacole, dar se întâmplă des și trebuie să avem proceduri care ar descrie ce e necesar de făcut atunci când ele apar..
  2. Riscurile cu un impact mic și cu o probabilitate mică ca să se întâmple, nu au nevoie de o atenție mare. Trebuie să le cunoaștem, dar nu merită să alocăm foarte multe resurse.
  3. Riscurile cu un impact mare și cu o probabilitate mică, sunt periculoase și trebuie tratate ca atare. Ele ne poate pune în pericol întregul proiect, în caz că se întâmplă.
  4. Riscurile cu un impact și cu o probabilitate mare sunt cele mai importante riscuri. Aici trebuie să acordăm cea mai mare atenție și resurse. Asemenea riscuri sunt cele mai periculoase. Bineînțeles, că nu există nici o problemă fără soluție. Dar asemenea riscuri pot schimba calea generală a proiectului, de aceea e important gestionarea lor de la bun început.

4️⃣ Crearea scenariilor în caz că are loc riscul

Fiecare risc are un scenariu, dar și un responsabil. Atunci când riscul are loc, persoana responsabilă știe cu exactitate ce are de făcut și efectele acestuia sunt diminuate substanțial. Atunci când ai toate riscurile sub control, puterea și profesionalismul conducătorului crește, dar și probabilitatea ca proiectul să fie gestionat cu succes este foarte mare.

📌 Gestionarea riscurilor merită atenție pentru că aduce stabilitate!

Lasă un comentariu